Mai jos iti prezint 7 sfaturi pe care sa le aplici de la urmatoarea prezentare pe care trebuie sa o realizezi.
1. Cunoaste-ti audienta pentru ca altfel risti sa nu fie inteles mesajul tau! Totodata, daca audienta ta face parte dintr-un anumit domeniu: academic, business, medical etc., prezentarea trebuie sa se adapteze pe stilul respectiv. De regula prezentarile academice contin mai mult text si sunt mai complexe, in timp ce, prezentarile business contin multe grafice, scheme, poze si putin text.
2. Creeaza structura. Ce anume vrei sa prezinti: vrei sa vinzi un produs, sa prezinti rezultatele unui proiect, un proiect nou etc. Structura contine: povestea pe care vrei sa o spui, mesajul pe care vrei sa-l transmiti, capitolele pe care vrei sa le acoperi.
3. Organizeaza-ti ideile. Aici trebuie sa te gandesti ce anume vrei sa contina fiecare capitol, adica ce vrei sa apara pe fiecare slide.
4. Foloseste elementele vizuale.
a. Alege culorile pe care vrei sa le folosesti. Trebuie sa te asiguri ca folosesti acelasi culori in toata prezentarea. In cazul in care te adresezi unei anumite companii poti sa folosesti culorile din logo-ul lor.
b. Cauta poze, care sa se potrivesca mesajului tau. Pozele trebuie sa fie clare , sa aiba o rezolutie buna si sa te asiguri ca nu au vreun watermark pe ele. Poti sa cumperi pozele ca sa te asiguri ca nu sunt probleme dupa ce faci publica prezentarea ta sau sa te asiguri ca sunt gratuite. Poti chiar sa folosesti si poze facute de tine daca indeplinesc criterile de mai devreme. Pozele trebuie sa fie in armonie cu toate culorile folosite in prezentare.
c. Foloseste animatia in ppt. Alege o animatie cu o viteza mica si care sa nu distraga atentia audientei. Animatia este folosita cand avem mai multe elemente pe un slide ca sa nu para incarcat, insa nu este obligatorie.
d. Combina fonturile ca sa atraga audienta si foloseste o marime minima de 30 sau mai mare. Daca vrei sa subliniezi o idee sau un cuvant, poti sa il marchezi cu o anumita culoare, font sau marime.
5. Aloca suficient timp pentru crearea unei prezentari. Recomand sa fie cel putin cateva zile, ca sa poti sa o revizuiesti si sa o imbunatatesti.
6. Iti recomand sa folosesti www.slideshare.net pentru a vizualiza prezentari din diverse domenii. Nu uita ca o prezentare vine in ajutorul celui care prezinta si nu este un script care trebuie citit!
7. Foloseste-ti inspiratia, ca sa creezi o prezentare care te reprezinta.
Iti urez mult spor la treaba in crearea unei prezentari de succes!